10 taalsites waarmee ik mijn tekstschrijver-hachje red

Is het te veel of teveel? Wat is een ander woord voor helpen? Wat rijmt er allemaal op spatie? Zelfs een professioneel taalgekkie zoals ik loopt weleens vast tijdens het schrijven. Gelukkig heb ik een aantal handige taalsites die me er dan doorheen slepen. Of je nou een websitetekst, blog, salespagina, artikel, social post of e-mail schrijft: met deze 10 taalsites wordt een tekst schrijven leuker en makkelijker.

  1. KWFinder van Mangools

  2. Woordenlijst.org

  3. Taaladvies

  4. Onze Taal

  5. Is het B1?

  6. Synoniemen.net

  7. Reverso Context

  8. Woorden.org

  9. Combinatiewoordenboek

  10. Rijmwoordenboek

1. KWFinder van Mangools

Oké, ik begin met iets dat eigenlijk helemaal geen taalsite is. Maar deze topper is wel heel handig als je een goed vindbare webtekst wilt schrijven. Want hoe schrijf je überhaupt een tekst als je nog niet weet welke woorden erin moeten?

Na een zoekwoordenonderzoek in KWFinder* kun je vooruit met een lading handige zoekwoorden en gerelateerde termen. Hallo SEO!

Check KWFinder.

 
kwfinder-mangools-taalsites-blog-spatiecreatie.jpg
 

2. Woordenlijst.org

Vergeet het Groene Boekje. Witte boekje. Nederlands woordenboek. In boekvorm althans. Want de officiële spelling van Nederlandse woorden vind je gewoon op Woordenlijst.org.

Typ daar je woord in en je krijgt meteen al een suggestie.

Ideaal voor de vragen des levens:

  • Hoe schrijf je out-of-the-box?
    (zo: out of the box)

  • Schrijf je Kerst met een hoofdletter?
    (kerst niet, Kerstmis wel)

  • Wat is de jij-vorm van deleten?
    (jij deletet, verleden tijd is trouwens jij deletete)

Check Woordenlijst.org.

3. Taaladvies

Dt-gedoe, het verschil tussen hun en hen, een nette aanhef voor je zakelijke mail. Het staat allemaal uitgelegd op Taaladvies.net. Je leest hier welke gebruiken gangbaar zijn en krijgt heel veel voorbeelden.

Taaladvies is van De Taalunie en die partij runt ook Woordenlijst.org, dus ze weten waar ze het over hebben.

Check Taaladvies.

 
 

4. Onze Taal

Als ik zelf een taalvraag google (schaam ik me niet eens voor), laat de zoekmachine mij naast Taaladvies.net vaak een antwoord van het Taalloket van Onze Taal zien. Niet zo gek, want de uitleg over taaldingen is daar gewoon ook heel duidelijk en compleet.  

En als ik nergens een antwoord vind en er echt niet uitkom, app ik soms zelfs de Taaladviesdienst. Ze stellen nooit teleur. Ik ben fan van Onze Taal! 

Check Onze Taal.

 
Nooit te veel moeite voor Onze Taal.

Nooit te veel moeite voor Onze Taal.

 

5. Is het B1?

Wel zo fijn als mensen snappen wat je schrijft. Als je op taalniveau B1 schrijft, zit je al gauw goed. Dat is eenvoudig Nederlands dat bijna iedereen begrijpt.

Er bestaan 6 taalniveaus: A1 t/m C2. Teksten van overheden en bedrijven zijn vaak op taalniveau C1. Terwijl B1 dus veel makkelijker en sneller leest. Je herkent zo’n B1-tekst aan korte, actieve zinnen en eenvoudige woorden.

Op de site Is het B1? zie je of jouw gekozen woord eenvoudig is. Zo niet, dan krijg je meteen een alternatief.

Check Is het B1?

 
‘Over’ is de makkelijke B1-variant van ‘met betrekking tot’.

‘Over’ is de makkelijke B1-variant van ‘met betrekking tot’.

 

6. Synoniemen.net

Staat in een tekst vaak hetzelfde woord, dan komt dat wat eentonig en onnatuurlijk over. Dus gooi er eens wat synoniemen en gerelateerde woorden tegenaan. Dat vindt je lezer fijn en Google snapt beter waar je tekst over gaat. Win-win.

Synoniemen.net helpt je uit de brand!

Ohja, ik zocht ooit een ander woord voor ‘helpen’ en toen stond ook ‘castreren’ in de lijst voorgestelde synoniemen. Choose wisely ;)

Check Synoniemen.net.

7. Reverso Context

Zoek je weleens een Engelse vertaling van een Nederlands woord? Of de Nederlandse variant van een Engels woord dat je in je hoofd hebt? Google Translate doet graag z’n best voor je, maar heeft het niet altijd bij het rechte eind.

Vertaalwebsite Reverso Context snapt de context wél (what’s in a name) en geeft je slimme keuzeopties. Ook leuk om bijvoorbeeld Nederlandse gezegden te vertalen.

Check Reverso Context.

 
Fluitje van een cent voor Reverso Context.

Fluitje van een cent voor Reverso Context.

 

8. Woorden.org

Spelen met woorden vind ik leuk. Grappen, haakjes, rijm. Of in een eerste zin iets schrijven en daar in de laatste zin naar terug verwijzen. Maar hoe ontdek je die onderlinge verbanden?

In het online Nederlandstalig woordenboek Woorden.org vind je behalve alle woorden ook uitdrukkingen en gezegden die iets te maken hebben met je zoekwoord. Woorden.org for the win!

Check Woorden.org.

9. Combinatiewoordenboek

In teksten gaat het over dingen waar vaak de, het of een voor staat. De reis, het vliegtuig, een paspoort. Zo’n woord heet een zelfstandig naamwoord. Je komt ze tegen in combinatie met allerlei werkwoorden.

Welke werkwoorden? Typ een zelfstandig naamwoord in de zoekbalk van het Combinatiewoordenboek en je krijgt een lijst bijpassende werkwoorden te zien. Laat je inspireren!

De reis kan bijvoorbeeld doorgaan, vervallen, beginnen, eindigen, in duigen vallen, je kunt ‘m plannen, verzetten, ervoor sparen of ‘m achter de rug hebben.

Check Combinatiewoordenboek.

 
 

10. Rijmwoordenboek

Rijmen? Dat is toch een verplicht nummertje wanneer de Sint weer in aantocht is? Hm, ook. Maar wat dacht je van rijm in een pakkende slogan, buttontekst, blogtitel of bedrijfsnaam? Klinkt goed en blijft lekker hangen.

Jawel, ook Spatiecreatie was een zorgvuldig afgewogen keuze. Spatiefrustratie, Spatienazi of Spatiepenetratie leken me minder gepast.

Er bestaan meerdere rijmsites, maar ik gebruik die van Mick het meest.

Check Mick’s Rijmwoordenboek.

 
rijmwoordenboek-taalsites-blog-spatiecreatie.jpg
 

Tekst laten schrijven

Kom je er niet uit met al die taalregels? Laat mij dan gewoon een goede tekst voor je schrijven. Bel of mail me om je wensen te bespreken. 


 
 

* In dit artikel staat 1 affiliate link van Mangools. Als jij via die link KWFinder koopt, krijg ik een kleine commissie. Merk jij verder niks van, je betaalt evenveel als normaal. Met je aankoop help je jouw eigen business én die van mij vooruit. Karmapunten! :)