Wat vogelpoep en bloggen met elkaar te maken hebben

Ja, een blog schrijven kost tijd. Zelfs als je nog niet eens begonnen bent met schrijven, kost het je al tijd. Daarom vind je in dit blog 3 stappen voor een goede basis. Dan poep jij er straks in minder tijd een blog uit. O ja, er is ook nog iets met vogelstront.

11 december 2011, Buenos Aires.

Ik kom met m’n volle backpack en dagrugzak de metro uit en loop buiten richting het busstation Retiro. Blik op oneindig, want het is een wat shabby gebied. Sowieso heb ik al een naar voorgevoel.

Opeens voel ik iets in m’n nek.

Een vrouw komt naast me lopen en zegt in het Spaans dat er iets op mijn tas zit en dat ze het met mij wil schoonmaken. Ik kijk haar niet aan, zeg ‘no gracias’ en loop stug door. Niet wetend wat er precies op m’n rug zit. De vrouw druipt af.

Eenmaal aangekomen bij het busstation loop ik direct naar de wc’s. Er is een wit goedje op mijn backpack gespoten. Lijkt op vogelpoep. Ik zie nog een andere backpacker zichzelf en haar tas afvegen. Het spul gaat er gelukkig makkelijk af. Rond 15.00 uur begin ik aan m’n busrit van 20 uur. Eindbestemming: de Iguazu-watervallen.

Marije van Wijngaarden kijkt naar waterval in Iguazu.

‘Ja hoor, leuk reisverhaal, maar waarom vertel je dit?’

Nou, ik wíst van tevoren dat dit zou kunnen gebeuren. De travel scam stond in de Lonely Planet en in Puerto Madryn had iemand me ook gewaarschuwd. Als ik die aardige mevrouw mij namelijk had laten helpen, had ik m’n tassen af moeten doen en dan was zij of haar handlanger er met m’n spullen vandoor gegaan. Maar ik was erop voorbereid dus alles ging goed.

To the point. Het bruggetje dat ik hiermee wil maken is:

voorbereiding is key!

Met een beetje huiswerk vooraf wordt je leven makkelijker ;) En met ‘je leven’ bedoel ik in dit geval een blog schrijven.

 
 

Een blog schrijven begint met een goede basis

Want ja, een blog schrijven? Van zoekwoordenonderzoek tot publicatie? Alles bij elkaar ben je zo een paar uur zoet.

Maar een goed begin is het halve werk! Daarom hierbij 3 stappen vóór het schrijven van je blog. Een goede basis scheelt jou uiteindelijk tijd (heb je meer tijd om The Real Housewives of Beverly Hills te bingen).

Stap 1: kies een blogonderwerp

Wel handig als je weet wat je ideale klant wil lezen. Misschien zwerft er op kantoor een contentkalender of heb je zelf ideeën. Gebruik je eigen copy-koppie. Doe ook altijd even een zoekwoordenonderzoek, om te achterhalen waar jouw doelgroep naar zoekt. En welke antwoorden jij dus voor ze in een blog kunt gieten.

Kies een onderwerp waar jij iets mee hebt. Dat schrijft veel makkelijker en je eigen enthousiasme zal erin doorklinken. Dus daar worden je lezers ook weer blij van.

Het onderwerp is voor mij als professionele blogger wat minder van belang. Ik vind iets al snel interessant (behalve politiek en wiskunde) en ik duik graag in een onderwerp. Maar tuurlijk, een blog over zwemmen met lichtgevend plankton rolt er bij mij wel nét wat makkelijker uit dan een blog over een ISO 27017-certificering.

 
Zwemmen met lichtgevend plankton in Colombia
 

Stap 2: maak een inhoudsopgave

Tijdens het schrijven kun je focus gebruiken. En dan bedoel ik niet ‘leg je telefoon weg, zet binaural beats aan en werk met pomodoro’s’. Tenzij jij dat fijn vindt (ik ga zelf lekker op de soundtrack van videogame The Sims, vooral Building Mode 3).

Nee, ik bedoel: maak vooraf even een ruwe opzet van je blog. Een soort inhoudsopgave. Waar ga je het precies over hebben? Wat wil je bereiken met je verhaal? Schrijf in het kort op:

  • Werktitel

  • Paar lelijke zinnen als intro

  • Tussenkop 1, 2, 3 etc.

  • Enkele steekwoorden per alinea

  • Grove conclusie/afronding

  • Oproep tot actie (wil je dat lezers contact opnemen, iets lezen, downloaden?)

Dit doe ik zelf ook altijd. Met zo’n inhoudsopgave wordt researchen en schrijven makkelijker. Je weet waar je naartoe werkt.

 
 

Stap 3: doe je research

Weet je nog niet alles over je onderwerp? Na een beetje research wordt het een goed verhaal. Vertrouw niet alleen op Wikipedia, maar check bijvoorbeeld ook overheidssites (als dat voor jouw onderwerp relevant is) en blogs van experts uit jouw branche.

Nog beter is originele informatie uit je eigen organisatie. Brochures, whitepapers, lesboeken, video’s, presentaties, you name it.

Ik weet zelf ook niet alles. Dus ik interview veel mensen en Google is mijn vriend.

Let wel effe op met al die online info. Dat er op 2 infowebsites hetzelfde staat, betekent nog niet meteen dat het waar is. Check de feiten.

Voorbeeld van mijn researchgekte

Voorbeeldje? Je kent vast de quote: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Een quote van Pippi Langkous. Of toch niet? Ik ging aan de google. Ik ontdekte dat meer mensen twijfelden over de oorsprong.

Via-via-via-via, in de diepe krochten van het internet, vond ik een antwoord. Tussen de FAQ op de website van schrijfster en Pippi-bedenker Astrid Lindgren staan enkele populaire misquotes van Pippi.

Pippi heeft dat dus nooit gezegd.

Sorry als ik nu je Pippi-bubbel heb laten barsten.

Screenshot van astridlindgren.com over de oorsprong van de quote ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

Screenshot van astridlindgren.com over de oorsprong van de quote ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

Schrijf je blog

Tja, en dan is het tijd voor het echte schrijfwerk. Maar na je voorbereiding wordt dat een eitje. Laat ze een (vogel)poepie ruiken!

Blogs laten schrijven

Geen tijd om zelf blogs te schrijven? Laat mij het voor je doen en zet lekker je eigen naam eronder. Ik kan je helpen als je elke maand blogs nodig hebt of als je maar 1 blog wilt. Mail me om te overleggen.