Hey Ingrid, alles goed? Ik kreeg je nummer van Edwin

Ik krijg een appje van een onbekend nummer: “Hey Ingrid, alles goed? Ik kreeg je nummer van Edwin. Jij gaat ook mee op singlesweekend?”

Meteen denk ik: originele vorm van Whatsappfraude.

 
 

De profielfoto lijkt legit, best een knappe gast. En blijkbaar nog single ook. Ik moet een beetje lachen en reageer dat ie een typfout heeft gemaakt.  

Stuur ook meteen een screenshot naar een vriendin "Is dit een nieuwe scam ofzo?" Ook zij is nieuwsgierig hoe dit verder gaat. 

 
 

Dit is verdacht

Ik voel me gevleid door de aandacht, maar er zijn meteen al rode vlaggen:

  • Hij stelt zich al snel voor als Stefan

  • Hij weet niet waarom Edwin hem het nummer van Ingrid gaf

  • Hij vraagt wie ik dan ben en begint te flirten

  • Hij vraagt 3 keer of ik wat over mezelf wil vertellen

  • Hij gebruikt een bedrijfsaccount

 

Ik research hem helemaal de moeder

Hij deelt wat zogenaamde info over zichzelf, maar al na z'n eerste appje research ik hem helemaal de moeder. Beroepsdeformatie.

Ik reverse image search de profielfoto van deze 37-jarige IT’er Stefan uit Amersfoort, Google het telefoonnummer en z'n chatberichten, zoek op LinkedIn, check Facebook, zoek bevestiging in een Kaspersky-blog over datingfraude: nul hits.

Dit is een oude foto maar zo zat ik er ongeveer bij. Check die trambaan tussen m’n wenkbrauwen: dat zijn serieuze research-rimpels.

Het voelt gewoon niet goed

Een andere vriendin adviseert me ervan te profiteren dat er ‘per ongeluk’ een leuke vent mijn kant op wordt geappt. Even ga ik aan mezelf twijfelen: ben ik te kritisch?

Ik klim weer uit de phishing-rabbithole, maar het voelt gewoon niet goed.

Pas de volgende dag stuur ik hem weer een reactie, maar z’n profielfoto is al weg en mijn bericht komt niet aan dus ik ben inmiddels geblockt. Hij ging verderop phishen. Of chatten met Ingrid. Stefan, ik wens jullie veel geluk samen. Als het niks wordt: je hebt m'n nummer.